Življenje za naju - jaslice 2017

Življenje za naju

Dragu bratje in sestre, kljub temu da vsako leto znova obhajamo to sveto noč, se vsako leto sprašujem, zakaj je ta noč zate in zame drugačna od drugih. Gotovo v nas prebuja spomine in hrepenenja. Vemo, da je drugačna, ker se to noč ni rodil kdorkoli, ampak sam božji sin. Kaj prinaša v ta svet božje rojstvo? Ali lahko ta noč spreminja najino življenje, moje in tvoje?


Mogoče nam lahko v iskanju odgovora pomagajo jaslice. Poglejmo vanje. Narejene so v dveh dvodelnih slikah.Skupaj ustvarjajo celoto, ki prikazuje življenje obkroženo s puščavo. Pravzaprav je to prvi pomen te noči. Bog prihaja v temo našega življenja in jo želi razsvetliti. Ni mu vseeno ali se v nas širi luč ali tema; ali bomo širili rodovitna polja ali bo puščava zadušila življenje za življenjem. Bogu ni vseeno za nas. Želi nam prinesti življenje, želi, da bi živeli polno in veselo. To je prvo sporočilo. Tako močno, kot se Bog zanima za nas, kot njega skrbi za nas, s takšno ljubeznijo ne skrbi za nas nihče. V tem je pomembno sporočilo te noči. Zato ta noč ni navadna noč. To je noč božje ljubezni do naju!


V čem je še lepota te noči? O tem pripoveduje Babilonski stolp, ki se dviga na moji levi. Spomnimo se zgodbe izpred mnogo stoletij pred Jezusovim rojstvom. Ljudje so si rekli: Naredimo si ime, bodimo veliki in močni, naredimo stolp do neba. Zgodba se ponavlja tudi danes. Lahko jo prevedemo v današnji jezik: Dajmo si ceno, naredimo nekaj, na kar bomo lahko ponosni, nekaj kar nam bo dalo tisto vrednost, ki si jo iščemo: boljši avto, boljšo službo, lepšo punco ali boljšega fanta, boljše in več tega in onega. Naredimo si ime, je neprestana skušnjava. Pa to resnično prinaša življenje?


Bog ve, da si pri lastni ceni sami ne moremo v resnici pomagati. Zato je stopil na zemljo kot eden izmed nas, ubog otrok, v štalici, da bi dosegel vsakega človeka, tudi tistega najbolj na dnu. Želi nam povedati, da smo vedno in povsod dragoceni v njegovih očeh, da smo njegove podobe, njegovi – božji otroci.Če v sebi nosimo božjo podobo, če smo podobe Boga samega, ne potrebujemo nobenega imena več, nobenega dodatka. Ker smo njegovi, smo neskončno vredni! Mar ni to čudovit dar? V tem je naš mir, v tem je mir te noči, v tem je naše življenje. Vsi liki okrog štalice, se sklanjajo pred božjo veličino in v sebi nosijo neskončno srečo. Bog jih ljubi, kaj je lahko večjega. V tem je nov vir veselja in miru te noči. Božja podoba smo in zato neskončno vredni, nobena stvar nam ne more ničesar dodati in ničesar vzeti – ne denar, ne služba, ne ljudje. Ne potrebujemo napuha, tekmovalnosti, prezira in vojn. Bog verjame v nas, Bog sam nam daje ime in ceno!


Na vaši levi pa v ozadju vidite drugo starozavezno podobo, ki prikazuje mesti Sodomo in Gomoro, ki prinaša tretje sporočilo te noči. V njih se vse blešči, sveti in vrti. To sta mesti, ki ju je Bog nameraval uničiti, pa se je Abraham zanju pogajal. Prosil ga je, naj ju ne uniči, če najde v njima petdeset pravičnih. Barantal je z njim vse do desetih poštenih. A v mestu je bil pravičen le Lot s svojo ženo in dvema hčerkama. Meščani so hoteli ubiti tudi božja sla, ki sta obiskala Lota, da bi ga rešila. Zaradi te popolne pokvarjenosti, se je Bog odločil mesto uničiti, rešiti pa le Lota z ženo in s hčerkama. Lotova žena, ki ni poslušala opozorila, naj se na begu ne ozira nazaj, pa se je spremenila v solni steber, ki ga vidite kot solno lučko pred mestom.


Pod mestom je na levi strani drugi del sporočila: izgubljeni sin v očetovem objemu. Čemu ti dve sliki? Božje rojstvo nam ne prinaša le potrditve, da smo vredni, govori nam tudi o tem, da je življenje z njim, v njegovem domu, z njegovimi zakoni, ki so vedo zakoni ljubezni, lepo. Daje nam zgled polnega življenja in nas vabi, da mu sledimo. Kakor izgubljeni sinovi, ali kakor Sodomljani, radi popravljamo zakone, pravila in način življenja, tudi temeljne moralne norme. Bog prihaja, da bi nam povedal, da nas ljubi vedno, tudi ko se zgubljamo. Razume naše neuspele poskuse iskanja prave svobode, kakor je razumel izgubljenega sina, hkrati pa nas svari pred zablodami, ki nam jemljejo življenje in ne prinašajo tistega, po čemer hrepenimo.


Dragi bratje in sestre, želim vam blagoslovljen božič, da bi se skupaj veselili sporočila te božične noči, ki nas želi spreminjati. Bog nam govori:

  • da mu ni vseeno za nas in da ga skrbi za nas,
  • da smo v njegovih očeh neskončno dragoceni, da verjame v nas.
  • da pozna naša iskanja svobode in nas v padcih razume.

Ta noč je posebna noč. Noč, ki nam vliva upanje in moč, nam daje pogum in smisel. Naj bo to noč polna svetlobe novega veselja in novega življenja.