Naša hrepenenja - jaslice 2014

Si predstavljam, da ste malo zaspani. Da mi med pridigo ne zaspite, vas bom nekaj vprašal: Ste uspešno sledili vsem akcijam v decembru? Vam je uspelo iti na vse zaključne prireditve? Ste si uspeli ogledati vse, kar se je ponujalo? Ste kupili vse, kar ste mislili, da je dobro kupiti v decembru? Do kdaj bo sedaj mir z vsem tem, kaj pravite? Nekaj dni po božiču bo še vroče, potem pa v novem letu spimo do marca. In kaj potem? No, potem se spet lotijo preganjavice. Znižanja, akcije itd.

Kaj pravite, zakaj vse to tako dobro teče? Trgovina se zaveda naših hrepenenj. Ve, da si vedno nekaj želimo in da nekaj iščemo. Vedno iščemo nekaj boljšega, nekaj novega, nekaj, kar bo zapolnilo našo praznino v življenju. Vsi se oziramo za napisi NOVO oz. NEW. In v čem je razlika med starim in novim šamponom za vašo plešo, recimo? Največkrat nobene, a priznajmo, tisti napis ima neverjetno moč.

Poglejmo, kaj o tem povedo letošnje jaslice. Na vaši levi strani smo uprizorili dogodek, ki se je zgodil kmalu po Jezusovem rojstvu, ko je Herod Veliki dal pomoriti vse dečke stare dve leti in manj. Na vaši desni pa je na dvoru prikazana Herodiada, ki ponosno drži v rokah pladenj, na katerem je glava Janeza Krstnika. Zakaj ta dva prizora? Oba govorita o človekovih hrepenenjih. Herod Veliki se je zbal za oblast, ko je slišal govoriti o rojstvu novega kralja. Njegovo hrepenenje po moči in oblasti je bilo neustavljivo, zanj je bil pripravljen celo moriti. Herod Antipa, si je zaželel ženo svojega brata in si jo tudi prisvojil. Janez Krstnik mu je to očital, Herodiadi je šlo na živce, da ji kali neustavljivo slo po užitku in slavi, zato je hčerki svetovala, naj od Heroda, ki ji je na zabavi obljubil do polovice svojega kraljestva, da prinesti Janezovo glavo.

Dragi bratje in sestre! Ljudje vedno hrepenimo po nečem večjem, novem, popolnem, boljšem itd. Večje, ko so možnosti, kot vidimo pri kraljih, večje so lahko norosti. Hrepenenje po moči in oblasti, po užitku in brezmejni svobodi nas lahko pripelje vse do morije. Bog pozna naša hrepenenja, naše želje. Ve, da so neustavljive, zato prihaja med nas, da bi nas nagovoril, kako naj z njimi živimo. Ne želi, da se hrepenenjem odpovemo, to je smrt! Svari nas tudi, da bi jih skušali potešiti po bližnjici: z močjo, nasiljem, kot kralji. Kako pa naj nanje odgovorimo? Trgovina se igra z našimi hrepenenji, ko nam ponuja vedno nekaj novega. V jaslicah je nekaj odgovorov na naša iskanja. Pred vami na levi imamo ubogega drvarja, ki se izčrpava, da bi imel več in več. In nazadnje se bo zaprl pred vsem svetom, pred vsem lepim, tudi pred novo lučjo, ki prihaja na svet. Na drugi strani na videz nedolžno poležava pastir in šteje zvezde. Rad bi se odklopil, rad bi prišel na svoj račun, potešil hrepenenja po miru in drugačni zabavi. Tam je pastirica s polno košaro grozdja. Tudi to je lahko dvoumno – kako radi zbežimo v hrano, ko nas nekaj preganja, ko si nekaj želimo? Nedolžen počitek, preprosta hrana, in vsakdanje delo, lahko na videz neškodljivo preplavijo našo zavest o naših hrepenenjih po neskončnem. Z vsem tem se lahko slepimo, da bomo zapolnili hrepenenja in zapolnili praznino. A zastonj!

Slepilo, ki ga dobro pozna trgovina – da bomo z nečem novim zapolnili praznino, slepilo, ki ga pozna vsak od nas – da bomo praznino zapolnili z delom, počivanjem in hrano, pozna tudi Novorojeni, ki se je rodil to noč, na robu mesta. Brez blišča, brez reklam in prospektov, brez raznih spotov, prihaja med nas preprost, v tišini in skromnosti. Zakaj? Da bi nas opozoril na najpomembnejše v našem življenju, na naša hrepenenja po neskončno lepem, resničnem in dobrem, ki jih ni mogoče zapolniti s čemerkoli na tem svetu. Prinaša nam sporočilo, ki odgovarja na hrepenenja našega srca: Bog nas ljubi! Zanj smo dragoceni!

Ob Novorojenem postane lepa starost (starček in starka prihajata iz mesta k jaslicam), v njegovi ljubezni je mogoče živeti in ustvarjati topel dom (pastirji se grejejo ob ognju in klepetajo), v njegovem upanju izgubi rušilno moč revščina in vsaka stiska (ubogi pastir sključen prihaja k Jezusu s svojo čredico), v Njem postajata lepa tako pošteno delo kot zabava (kmet, ki orje). V Njem vse postaja novo!

Dragi bratje in sestre! V nocojšnji noči nam novorojeni ne more sporočiti vsega, vabi pa nas, da hrepenenj ne zavržemo. Vabi nas, da jih ne zapolnimo z minljivimi nadomestki. Vabi nas, da hrepenimo po večnem in se oklenemo Njega, ki je večna luč, neskončna ljubezen. Ostanimo z njim, da bo odgovarjal na tisto, kar iščemo. On je naš odgovor, on je naše veselje. Amen!