Jaslice 2022

Dragi bratje in sestre,

v teh dneh si bomo večkrat segli v roke in zaželeli vesel božič, zato sem razmišljal, v čem je veselje božiča. Vsi poznamo preizkušnje, padce in temne dni. Vsem je kdaj domač obup, ko stvari ne gredo tako, kot smo upali. Kako lepo je, da v takšnem trenutku obstaja nekaj, na kar se lahko naslonimo.

Dragi bratje in sestre, jaslice nam govorijo o nenavadni moči, ki nam jo prinaša božična skrivnost. Betlehemska votlina je v letošnjih jaslicah postavljena v puščavsko oazo. Izpod nje izvira potok, ki mrtvemu svetu prinaša življenje. Vse, kar se dotika te oaze je polno življenja. Puščava nima nobene moči nad svetom, ki se dotika izvira.

Ko si voščimo vesel božič, vam želim, da bi mogli verjeti, da je življenje prav v tem preprostem izviru, ki se imenuje betlehemska votlina. Zakaj? Ker se je v njej rodil On, ki je prišel, kot je kasneje povedal, da bi imeli življenje in ga imeli v izobilju.

Veselje božiča je v življenju, ki izvira iz božične skrivnosti. Zakaj bi to življenje prinašalo veselje? Ko sem tako razmišljal, so mi prišle na misel tri prilike, ki jih je Jezus pripovedoval, ko je odrastel. V njih je mogoče najti odgovor, v čem je veselje božične skrivnosti. Prva je prilika o izgubljenem sinu, druga o usmiljenem Samarijanu in tretja o možu, ki je postavil hišo na skalo.

Prilika o izgubljenem sinu nam govori o neskončni želji po svobodi in sreči. Mlajši sin je hotel zajeti življenje z veliko žlico. Kdo ga ne bi?! Ko je zapravil premoženje in srečo, se je vrnil k očetu. Ta mu je pritekel naproti, ga objel in mu vrnil vse, kar je zapravil: dostojanstvo, sinovstvo, svobodo, življenje. Ni se oziral na otrokove zablode. Veselil se je, da je lahko otroku podaril novo življenje.

Dragi bratje in sestre, vsi smo takšni izgubljeni sinovi in hčere in vsi imamo dobrega Očeta. To, da nas Bog tako zelo ljubi, da se ne ozira na našo grešnost in nemoč, je temelj našega upanja, veselja in življenja. Nocoj prihaja med nas, da bi mogli to razumeti. Skozi stoletja je govoril po prerokih, pa tega človek ni mogel doumeti. Zato je poslal svojega Sina, da bi pokazal, kako zelo nas ljubi. Naj bo današnja noč obnovitev te zavesti: Bog nas ljubi!

Druga prilika nam govori o usmiljenem Samarijanu. Bog je prišel med nas, da bi se življenja veselili. To zmoremo v zavesti, da smo ljubljeni. Še lepše in bolj polno pa je naše življenje, ko ljubimo. Apostol Pavel pravi, da je vera brez del mrtva. Naj nas današnja noč utrdi v prepričanju, da je življenje lepo, če ga živimo za druge. To daje našemu življenju lepoto in smisel. Življenje, ki je v vrtenju okrog sebe, nas pušča prazne. Naj nas božič potrdi v prepričanju, da smo na pravi poti, če si prizadevamo za živo ljubezen, tudi če se na videz ne izplača. V ljubezni je naše veselje in življenje!

Tretja prilika pa nam govori o možu, ki je postavil hišo na skalo. Jezus prihaja v to božično noč, da bi ga srečali in se ob Njem učili življenja. Ko je odrastel, je svoje poslušalce učil poslušanja in razmišljanja, da bi mogli svoje življenje graditi na trdnem temelju.

Naj nas današnja noč spodbudi, da se bomo resneje oklenili Božje besede. V tem zmedenem svetu smo brez jasne misli izgubljeni. Bog je tu s svojo živo Besedo Resnice, ki daje trdnost našemu bivanju. Danes se zdi, da je vse enako dobro, pa vemo, da ni tako. So stvari, ki so dobre in druge, ki so slabe, obstaja resnica in obstaja laž. Povezani z Besedo Resnice, z Jezusom, ki prihaja danes med nas, bomo prav razumeli življenje in ga zmogli tudi v zmedi tega časa postavljati na trden temelj.

Naj nam ta noč utrdi zavest, da je pomembno, da gradimo svoje življenje na Resnici z veliko začetnico, na Besedi, ki danes prihaja med nas!

Dragi bratje in sestre, želim vam vesel božič. Prvi razlog za veselje je v tem, da nas Bog ljubi. Drugi, da nas uči ljubezni, da lahko ljubimo. Tretji pa je v tem, da se nam Bog razodeva, da zmoremo spoznati Resnico in na Njej graditi življenje.

Torej vesel božič, ker imamo razlog za veselje!

Vabljeni tudi k ogledu preprostega posnetka jaslic.