Skupnost Betlehem

Skupnost Betlehem je šola življenja in ljubezni. Nastala je kot odgovor na željo mladih po ljubezeni in domu. To hrepenenje je zaznal lazarist Peter Žakelj, ki je ob spremljanju mladih in v mnogih pogovorih z njimi sprejel izziv, da jih usmerja in jim pomaga pri gradnji novega, živega doma.

Skupnosti je nastala je kot odgovor na potrebo, zato verjamemo, da je Božje delo.


Zakaj šola življenja in ljubezni?
Ker smo vsi zaznamovani z grehom. Če se z njim ne borimo, ubije življenje v nas in nas onesposobi za ljubezen, ki edina daje smisel življenju. V kolikor se proti grehu ne borimo, ampak probleme, kot so laž, jeza, sovraštvo, lenoba, zavist, ipd. pometamo pod preprogo, smo onesposobljeni za gradnjo iskrenih odnosov in ljubečega doma. Brez te ljubeče pripadnosti smo neopremljeni za življenje, ki pred nas ves čas postavlja izzive. Zato se moramo naučiti, kako živeti ljubezen v vsakdanjih izzivih.


Življenje v skupnosti
Odgovornega življenja se v skupnosti Betlehem učijo z vsakdanjimi skrbmi in opravili, skrbjo za dom in družino, delom na vrtu, zaposlitvijo ali študijem.

Njihova vsakodnevna skrb je namenjena tudi brezdomcem, otrokom z učnimi težavami, mladim v stiski, družinam in drugim, ki iščejo pomoči v Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote. S tem uresničujejo svoje poslanstvo kot kristjani in Jezusovi učenci. Pri tem jim je v pomoč zgled Sv. Vincencija Pavelskega, ki je vero v Kristusa neločljivo povezoval s skrbjo za bližnjega.

Z vsakodnevno skupno in osebno molitvijo se naslanjajo na Boga, brez katerega je vsako prizadevanje prazno. Z rednim obiskovanjem Svete maše skušajo iskati Božjo in medsebojno bližino. Verjamejo, da je moč skupnosti v občestvu, ki je tesno povezano s Cerkvijo.

V skupnosti Betlehem si prizadevajo za iskrenost do sebe in do bližnjega v vsakem trenutku. To zahteva biti to, kar si in videti  drugega takšnega, kot je. Ker pri tem hitro upade volja in poidejo moči, jim je s svojim zgledom in besedo v veliko pomoč njihov duhovni voditelj Peter Žakelj. S stalnim razmišljanjem ob Evangeliju in vztrajanjem v prizadevanju za resnico jih vodi in usmerja po poti za Kristusom.

Danes, ko družine propadajo, ko redko kdo še verjame v lep in uspešen zakon in ko ima vsak svojo resnico, v skupnosti spoznavajo, da je možno biti skupaj in da se je za to vredno truditi.

Skupnost ne sme in ne more biti sama sebi namen. Dom in bližina, ki jo v skupnosti živijo, je velika Božja milost za katero se čutijo odgovorni, da to veselo novico prinesejo tudi drugim. Zato želijo biti odprti za vedno nove iskalce ljubezni. Kljub svoji grešnosti želijo svetu oznanjati, da je ljubezen mogoče živeti, če smo se zanjo pripravljeni potruditi!