23 Blagoslov velikonočnih jedi

Dragi bratje in sestre,

 

blagoslov velikonočnih jedil je postavljen v središče dogajanja velikega petka in velike noči. Tudi same jedi govorijo tako o smrti kot o vstajenju. Pirhi, ki predstavljajo kaplje krvi, govorijo o novem življenju, ki spi in čaka, da se prebudi. Potica je simbol trnove krone, podoba minljivosti človeškega vladanja in božje neskončne moči. Hren, ki je simbol žebljev, je znamenje ran in vstajenja. Vse govori o smrti in življenju. Tako je tudi z izbiro pesmi pri blagoslovu. Človek ne ve ali bi pel o trpljenju ali o vstajenju. Marsikje se pregovarjajo ali bodo blagoslovljene jedi uživali že v soboto ali šele na veliko noč po vstajenjski procesiji.

Ta dvojnost, ki se nam poraja ob blagoslovu, pa ni naključje. Velikonočna jedila prinašajo zahtevno sporočilo obojega: velikega petka in velike noči. Lepota velikonočnih jedil, pa tudi veselje ob njihovem uživanju, sta odvisna od tega, kako globoko bomo segli v razumevanje enega in drugega tj. velikega petka in velike noči.

Ko pogledamo v božji grob, vidimo mrtvega Jezusa. Za njim se tiho kaže znamenje na oltarni mizi, črki p in x, ki tvorita besedo pax tj. mir. Zanimivo naključje, kje že desetletja postavljamo božji grob. Ob oltarju, na katerem je napis MIR. Ko gledam v ta grob, se zdi, da na Jezusovem obrazu zares odseva mir. Ne mir smrti, ampak mir spokojnega življenja in globokega upanja. Na videz nesmiselno trpljenje je Jezus znal obrniti sebi in nam v prid. Kako? Tako, da je trpljenje sprejemal iz Očetovih rok v zaupanju in globoki veri, da mu Oče ne dela krivice. Trpljenje zanj ni bila ne krivica, ne poraz, ampak dejanje ljubezni. Trpel je v ljubezni in iz ljubezni. V tem je našel mir.

Dragi bratje in sestre, ob tem blagoslovu vam želim, da bi v vsem, kar je bolečega zmogli vedno najti mir. Verjamem, da je pot do miru prav v sprejemanju skrivnosti velikega petka v luči velike noči. Če bomo znali sprejemati vse, kar je težkega iz božjih rok, bomo našli mir, sicer pa imamo vedno kup razlogov za slabo voljo, nemir in napetost.

Ko govorim o trpljenju, ne mislim najprej na najhujše. Trpljenje je že, ko ste mogoče pekli potico, pa vam ni uspela tako, kot bi radi. Mogoče ste skupaj pospravljali hišo, pa se niste mogli dogovoriti, kdo bo kaj naredil. Tudi to ustvarja nemir in bolečino. Lahko nas jezi in vznemirja še tisoč drobnih stvari. Želim vam, da bi se tudi zaradi tega blagoslova in ob blagoslovljenih jedeh uspeli umiriti.

Mir je v nas, ko tudi težke stvari sprejemamo v luči velikega petka in velike noči. Blagoslov sam nam govori, da je Bog z nami. Nobeno trpljenje ni naključje. Če ga bomo znali sprejemati iz božjih rok, bomo našli mir. Le če bomo iskali mir v sebi, bomo lahko v miru tudi z drugimi.

Želim vam, da bi te jedi, ki jih boste uživali v spomin Jezusovega trpljenja in vstajenja, uživali v miru in veselju. Naj vas nobena bolečina ne zapre vase. Bog je vstal in premagal trpljenje in smrt, naj ju premaguje tudi v našem življenju. Naj nam prinaša mir. Amen.

Peter Žakelj

lazarist

040 226 884
peter.zakelj@drustvo-vzd.si

Pridiga

Peter Žakelj

lazarist

040 226 884
peter.zakelj@drustvo-vzd.si