Nedeljski evangeliji in pridige
Današnja duhovna misel
»Kjer koli stopite v hišo, ostanite tam, dokler ne odidete. Če vas kakšen kraj ne sprejme in vas ne poslušajo, pojdite od tam in si otresite prah z nog, njim v pričevanje.« (Mr 6, 10-11)
3. 3. 2024
Pridiga
p03 - Podrite ta tempelj in v treh dneh ga bom postavil

Bližala se je judovska velika noč in Jezus je šel v Jeruzalem. V templju je našel prodajalce volov, ovc in golobov ter menjalce denarja, ki so sedeli tam. In iz vrvi je spletel bič ter vse izgnal iz templja z ovcami in voli vred. Menjalcem je raztresel denar in prevrnil mize, prodajalcem golobov pa rekel: »Spravite proč vse to in iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice!« Njegovi učenci so se spomnili, da je pisano: ›Gorečnost za tvojo hišo me použiva.‹ Judje so mu rekli: »Kakšno znamenje nam pokažeš, da smeš takó delati?« Jezus jim je odgovóril in rekel: »Podrite ta tempelj in v treh dneh ga bom postavil.« Judje so tedaj rekli: »Šestinštirideset let so zidali ta tempelj, ti pa ga boš postavil v treh dneh?« On pa je govóril o templju svojega telesa.

Ko je vstal od mrtvih, so se njegovi učenci spomnili, da je govóril o tem, in verovali so Pismu in besedi, ki jo je rekel Jezus. Ko je bil med praznikom pashe v Jeruzalemu, so mnogi začeli verovati v njegovo ime, ker so videli znamenja, ki jih je delal. Jezus pa se jim ni zaupal, ker je vse poznal in ker ni bilo treba, da bi mu kdo pričeval o človeku; sam je namreč vedel, kaj je v človeku. (Jn 2,13-25)

Iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice

Jezusa vidimo v hudem spopadu s takratno versko prakso. Najbrž so se le redki spraševali, kaj počnejo prodajalci daritvenih živali v templju. Tisto, kar je bilo večini popolnoma normalno, je bilo zanj nesprejemljivo. Ko so ljudje gledali njegovo početje, so se spraševali, kaj sploh hoče doseči. Čeprav se nam najbrž danes zdi logično, da prodajalci in živali ne sodijo v tempelj, pa to ni tako nezdružljivo. Kje pa naj kupijo tisto, kar želijo darovati Bogu, če ne v templju? Jezus pa je neizprosen. Ko pravi: »Spravite proč vse to in iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice!« hoče vsem povedati, da se dogaja v templju nekaj, kar je v nasprotju s temelji njihove vere. Kaj je tako hudo narobe? Kaj sporoča Jezus s svojimi besedami in bičem?

11. 2. 2024
n06 - Jezus ozdravi gobavca

Tisti čas je k Jezusu prišel gobavec in ga na kolenih prosil: »Če hočeš, me moreš očistiti.« Zasmilil se mu je, iztegnil je roko, se ga dotaknil in mu rekel: »Hočem, bodi očiščen!« Gobe so takoj izginile in bil je očiščen. Jezus ga je brž s strogimi besedami poslal ven in mu rekel: »Glej, da nikomur nič ne poveš, ampak pojdi, pokaži se duhovniku in daruj za svoje očiščenje, kar je zapovedal Mojzes, njim v pričevanje.« Ko pa je ta šel ven, je začel na vsa usta oznanjati in pripovedovati, kaj se je zgodilo, tako da Jezus ni mogel več javno v mesto, ampak je bival zunaj na samotnih krajih. In vendar so od vsepovsod prihajali k njemu. (Mr 1,40-45)

Srečanje gobavca in Jezusa

Srečanje gobavca in Jezusa je na videz zelo preprosto. Če pa pogledamo nekoliko od bliže, lahko vidimo, kaj vse skriva v sebi. Gobavec pade pred Jezusa na kolena. Na videz izredno spoštljivo. Kaj pravite o njegovi prošnji: »Če hočeš, me moreš očistiti«? Najbrž hoče Jezusu polaskati, češ, da pozna njegovo moč. Torej se gobavec do tega trenutka v celoti posveti Jezusu oz. drugače rečeno: vrti se okrog Njega. Zdi se, da se je na to srečanje temeljito pripravil ali pa je to njegov način delovanja. Glede na nadaljevanje, pa lahko vidimo, da je vse igra. Potem ko je dobil svoje, ga ne zanima nič več. Kljub temu da mu Jezus naroči, naj o dogodku molči, se ne meni ne za opomin, ne za postavo, ampak glasno razglaša, kaj se mu je zgodilo.

4. 2. 2024
Pridiga
n05 - Jezus jih veliko ozdravi

Ko so prišli iz shodnice, so se z Jakobom in Janezom takoj napotili v Simonovo in Andrejevo hišo. Simonova tašča je ležala, ker je bila vročična, in brž so mu povedali o njej. Pristopil je, jo prijel za roko in jo vzdignil. Vročica jo je pustila in ona jim je stregla. Ko pa se je zvečerilo in je sonce zašlo, so prinašali k njemu vse bolnike in obsedene. Vse mesto se je zbralo pred vrati. In ozdravil je veliko bolnikov z različnimi boleznimi in izgnal veliko demonov, ki pa jim ni dovolil govoriti, ker so ga poznali. 

Navsezgodaj, ko je bilo še čisto temno, je vstal, se odpravil ven na samoten kraj in tam molil. Simon in njegovi tovariši so mu sledili. Ko so ga našli, so mu rekli: »Vsi te iščejo.« Rekel jim je: »Pojdimo drugam, v bližnja naselja, da bom tudi tam oznanjal, kajti za to sem prišel.« In prihajal je v njihove shodnice, oznanjal po vsej Galileji in izganjal demone. (Mr 1,29-39)

Živeti polno in v miru

Ob naglici, v kateri živijo Jezus in njegovi učenci, se na prvi pogled zdi, da so podlegli zahtevam množice. Dogajanje spominja na besede v Markovem evangeliju, ko pravi: »Spet se je zbrala množica, tako da še jesti niso utegnili.« (Mr 3,20) Videti je, da so tudi Jezusovi učenci in vsi, ki so se družili z njim, podlegali istemu nemiru. Kot da se ne morejo ustaviti. Zanimiva je Simonova tašča. Jezus je vstopil v njeno hišo in jo našel v postelji z visoko vročino. Ko jo je ozdravil, je vstala in jim stregla. Kako to, da po bolezni ni počivala?! Ko so pojedli, je že bilo pred vrati vse mesto. Jezus je spet ozdravljal in izganjal. Sledil je kratek nočni počitek. Potem pa je že navsezgodaj, ko je bilo še čisto temno, vstal, se odpravil ven na samoten kraj in tam molil. Iskali so ga, da bi ga pripeljali nazaj. On pa je odhajal drugam, da bi oznanjal in izganjal.

21. 1. 2024
Pridiga
n03 - Spokorimo se in verujmo evangeliju

Ko so Janeza zaprli v ječo, je šel Jezus v Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij in govóril: »Čas se je dopólnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in vérujte evangeliju!« Ko je šel ob Galilejskem jezeru, je zagledal Simona in Andreja, Simonovega brata, ki sta metala mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča. Jezus jima je rekel: »Hodita za menoj in narédil vaju bom za ribiča ljudi!« Takoj sta pustila mreže in šla za njim. Ko je šel malo naprej, je zagledal Jakoba, Zebedêjevega sina, in njegovega brata Janeza, ki sta bila tudi v čolnu in popravljala mreže. Takoj ju je poklical. In pustila sta očeta Zebedêja z najemniki v čolnu ter odšla za njim. (Mr 1,14-20)

»Spreobrnite se in vérujte evangeliju!«

Kaj pomeni to Jezusovo povabilo zate in zame kot kristjana? Saj verujemo, kako naj se spreobrnemo? Mogoče nam lahko pomaga pogled na zadnje nedeljske evangelije. Že v tretje zapored sta pred nami oba: Janez Krstnik in Jezus. Na nedeljo Jezusovega krsta smo slišali, kako se je dal Jezus krstiti Janezu v reki Jordan. Ob tem smo razmišljali, kaj je pomenil zanj ta krst in kaj pomeni krst za naše življenje. Preteklo nedeljo je bil pred nami Janez Krstnik z dvema učencema, ki se od njega oddaljita in sprašujeta Jezusa, kje stanuje. Ko gresta za njim in vidita, tam z veseljem ostaneta. Pri tem smo se ustavili ob vprašanju, kaj gradi naše domove. Kako ustvarjamo dom ob sebi, da bi se v njem lahko spočil, kdor nas sreča.