Sveti Duh nas spodbuja in nas popravlja

»Dragi bratje in sestre, dober dan!

 

Današnji evangelij šeste velikonočne nedelje nam govori o Svetem Duhu, ki ga Jezus imenuje Paraklit (Tolažnik) (prim. Jn 14,15-17)«. Paraklit je beseda, ki prihaja iz grščine in istočasno pomeni tolažnik in zagovornik. Sveti Duh nas torej ne pušča nikoli samih, nam je blizu, kot odvetnik, ki stoji obtožencu ob strani. Svetuje nam, kako odgovoriti tistemu, ki nas obtožuje. Zapomnimo si, da je veliki tožnik vedno hudič. Potisne te v grehe, v hotenje po grehu, v hudobijo. Razmislimo o teh dveh vidikih: njegova bližina v nas in njegova pomoč proti tistemu, ki nas obtožuje.

Njegova bližina. Sveti Duh, pravi Jezus, »ostane pri vas in je v vas« (prim. v. 17). Ne zapusti nas. Sveti Duh hoče biti z nami. Ni prehodni gost, ki nas iz vljudnosti obišče. Je življenjski sopotnik, stabilna navzočnost. Je Duh in želi prebivati v našem duhu. Potrpežljiv je in je z nami tudi, ko pademo. Ostaja, ker nas resnično ljubi. Ne pretvarja se, da nam hoče dobro, v težavah pa nas pusti same, ne, je zvest, iskren in pristen.

 

Nasprotno, če se znajdemo v preizkušnjah, nas Sveti Duh tolaži in nam prinaša odpuščanje ter moč Boga. In ko nas postavi pred naše napake in nas popravlja, to počne z vljudnostjo. V njegovem glasu, ki govori na srce, sta vedno pečat nežnosti in toplina ljubezni. Seveda, Duh Tolažnik je zahteven, saj je resnični, zvesti prijatelj, ki nič ne skriva in nam predlaga, kaj spremeniti in kako rasti. Toda, ko nas popravlja, nas nikoli ne ponižuje ter nikoli ne vliva nezaupanja. Nasprotno, posreduje nam gotovost, da bomo z Bogom vedno zmogli. To je njegova bližina, lepa gotovost.

 

Drugi vidik. Duh Paraklit (Tolažnik) nas kot naš odvetnik brani pred tistim, ki nas obtožuje. Pred nami samimi, ko nočemo sebi dobro in si ne odpustimo do te mere, da si pravimo, da smo zgube in nič vredni. Pred svetom, ki zavrže tistega, ki ne ustreza njegovim shemam in njegovim modelom. Pred hudičem, ki je najodličnejši »tožnik« in delitelj (prim. Raz 12,10) in ki stori vse, da bi se čutili nesposobne in nesrečne.

 

Pred vsemi temi obtožujočimi mislimi nam Sveti Duh predlaga, kako odgovoriti. Na kakšen način? Paraklit (Tolažnik) je tisti, kot pravi Jezus, ki nas bo »spomnil vsega, kar nam je Jezus rekel« (prim. Jn 14,26). On nas torej spominja evangeljskih besed, in nam tako omogoči, da odgovorimo tožniku hudiču, ne s svojimi besedami, temveč z Gospodovimi besedami. Predvsem pa nas spominja, da je Jezus vedno govoril o Očetu, ki je v nebesih in ga je tako dal spoznati ter nam je razodel njegovo ljubezen do nas, njegovih otrok. Če kličemo k Svetemu Duhu, se učimo sprejemati in spominjati se najbolj pomembne resničnosti v življenju, ki nas varuje pred obtožbami zla. In katera je najpomembnejša resničnost življenja?  Smo ljubljeni Božji otroci! Smo ljubljeni Božji otroci! To je najpomembnejša resničnost in Sveti Duh nas tega spominja.

 

Bratje in sestre, danes se vprašajmo: kličemo Svetega Duha, ga pogosto molimo? Ne pozabimo Nanj, ki nam je blizu, še več, je v nas! In še, ali prisluhnemo njegovemu glasu bodisi, ko nas spodbuja, bodisi ko nas popravlja? Odgovarjamo z Jezusovimi besedami na obtožbe zla na »sodiščih« življenja? Se spomnimo, da smo ljubljeni Božji otroci?

 

Naj nas Marija napravi dojemljive za glas Svetega Duha in občutljive za njegovo navzočnost.« (Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo »Raduj se Kraljica nebeška«, na Trgu sv. Petra, 14.5.2023)

  

Papež Frančišek: Sveti Duh nas spodbuja in nas popravlja

 Govor papeža Frančiška udeležencem plenarnega zasedanja Caritas Internationalis

Poslanica svetega očeta Frančiška za 109. svetovni dan migrantov in beguncev