Molitveni namen papeža Frančiška za julij 2021:

Prijateljski odnosi v družbi

 

Molímo, da bi v konfliktnih situacijah na družbenem, gospodarskem in političnem področju delovali kot pogumni in navdušeni graditelji dialoga in prijateljstva.

 

  1. Predlagam mladim, da gredo naprej in dlje od skupin prijateljev ter ustvarjajo »družbeno prijateljstvo, iščejo skupno dobro.

Družbeno sovraštvo uničuje. Tudi družina se uničuje s sovraštvom. Država se uničuje s sovraštvom. Svet se uničuje s sovraštvom. In največje sovraštvo je vojna. In dandanes vidimo, da se svet uničuje z vojnami. Ker niso zmožni sesti skupaj in se pogovoriti . ... Bodite zmožni ustvarjati družbeno prijateljstvo.«90 Ni lahko, vedno se je treba čemu odpovedati, treba se je pogajati, a če to počnemo v mislih na dobro vseh, lahko dosežemo veličastno izkušnjo: da pustimo ob strani razlike in se skupaj borimo za nekaj skupnega. Če nam uspe najti skupne točke znotraj mnogih nesoglasij v tem rokodelskem in včasih napornem trudu gradnje mostov, ustvarjanja miru, ki bi bil dober za vse, je to čudež kulture srečanja, ki si jo mladi lahko upajo živeti s strastjo.

 

  1. Dragi mladi, ne dovolite, da vašo mladost uporabljajo za razširjanje plitkega življenja, ki zamenjuje lepoto z videzom. Rajši se učite odkrivati lepoto v delavcu, ki se vrača umazan in neurejen domov, a vesel, da je zaslužil kruh svojim otrokom. Nenavadna lepota je v občestvu družine, zbrane ob mizi, in v kruhu, razdeljenem z velikodušnostjo, čeprav je kosilo na mizi borno. Lepota je v ostareli ženi razpuščenih las, ki vztraja ob bolnem možu in ga neguje preko svojih moči in svojega lastnega zdravja. Lepota je v zvestobi parov, ki se ljubijo v jeseni življenja, čeprav je že minila pomlad zaročne dobe, v starčkih, ki se držijo za roke med sprehodi. Zadaj za videzom ali za modno estetiko je lepota v vsakem moškem in vsaki ženski, ki živi z ljubeznijo svojo osebno poklicanost, v zastonjskem služenju skupnosti, domovini, v velikodušnemu prizadevanju za srečo družine – vsi ti so zavezani napornemu anonimnemu in zastonjskemu delu pri vzpostavitvi družbenega prijateljstva. Najti, pokazati in poudariti to lepoto, ki je podobna Kristusovi lepoti na križu, pomeni postaviti temelje resnični družbeni solidarnosti in kulturi srečanja. (Papež Frančišek v Posinodalni apostolski spodbudi Christus vivit (Kristus živi), 25. marec 2019)