Molimo, da bo vsak lahko prejel 'maziljenje' poslušanja, bližine, nežnosti in oskrbe

»Dragi bratje in sestre, dober dan! 

Vesel sem, da lahko nadaljujem z nedeljskimi srečanji Angel Gospodov, četudi od tukaj na Polikliniki ''Gemelli''. Zahvaljujem se vsem. Čutil sem vašo bližino in podporo vaših molitev. Iz srca hvala. 


Evangelij, ki ga danes beremo med bogoslužjem, pripoveduje, da so Jezusovi učenci, ki jih je poslal, 'veliko bolnikov mazilili z oljem ter jih ozdravljali' (Mr 6,13). Ob tem 'olju' pomislimo na zakrament bolniškega maziljenja, ki okrepča tako duha kot telo. To 'olje' pa je tudi poslušanje, bližina, skrbnost, nežnost tistih, ki skrbijo za bolno osebo, saj je kot ljubkovanje, ki stori, da je nekomu bolje, lajša bolečine in okrepi. Vsi mi, vsi, prej ko slej potrebujemo to 'maziljenje' bližine in nežnosti in vsi ga lahko podarimo nekomu drugemu z obiskom, telefonskim klicem ter iztegnjeno roko proti tistemu, ki potrebuje pomoč. Spomnimo se, da je v protokolu med poslednjo sodbo (Matej 25) ena od stvari, po kateri bomo vprašani, tudi bližina bolnikom.

Te dni bivanja v bolnišnici sem ponovno izkusil, kako pomembna je dobra zdravstvena oskrba, dostopna vsem, kakor je v Italiji in v drugih državah. Zdravstvena oskrba, ki zagotavlja dobro oskrbo, dostopno vsem. Ne smemo izgubiti te dragocene dobrine. Ohraniti jo moramo! In zato si moramo prizadevati vsi, saj je v korist vsem in zahteva prispevek vseh. Tudi v Cerkvi se kdaj pa kdaj zgodi, ko zaradi ne dobrega upravljanja zdravstvena ustanova ekonomsko ne gre dobro in prva misel, ki nam pride, je, prodati jo. Toda tvoja poklicanost v Cerkvi ni, da imaš denar, ampak da služiš in služenje je vedno zastonjsko. Ne pozabite povsem na to, da skušamo rešiti brezplačne ustanove.

Hočem izraziti, kako cenim in izrekam spodbudne besede zdravnikom in vsem drugim zdravstvenim delavcem ter drugemu osebju te bolnišnice, kakor tudi drugih bolnišnic. Trdo delajo. Molimo za vse bolnike, tu so nekateri prijatelji - bolni otroci. Zakaj trpijo otroci? Zakaj trpijo otroci, je vprašanje, ki se dotika srca. Spremljajte jih z molitvijo in molite za vse bolnike,  še posebej za tiste, ki so v težkem stanju, da ne bo nihče zapuščen in da bo vsak lahko prejel 'maziljenje' poslušanja, bližine, nežnosti in oskrbe. To prosimo na priprošnjo Marije, naše Matere, Zdravja bolnikov.« (Papež Frančišek v opoldanskem nagovoru z balkona v desetem nadstropju Univerzitetne poliklinike Gemelli, kjer okreva po operaciji, ki so jo v nedeljo, 4. julija popoldne opravili zaradi divertikularne stenoze debelega črevesa; Rim, 11.7.2021)


Papež Frančišek: Molimo, da bo vsak lahko prejel »maziljenje« poslušanja,

Papežev poziv za prenehanje nasilja na Haitiju ter da skrbimo za zdravje morij.