Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Zapoved 'Ne ubijaj' je poziv k ljubezni

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 9 hours 58 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Zapoved 'Ne ubijaj!' je poziv k ljubezni

»Tudi današnja kateheza je namenjena peti Božji zapovedi - Ne ubijaj. Prejšnjo sredo smo jo postavili v starozavezni kontekst, danes pa bomo o njej spregovorili v luči Jezusovega nauka. Ta zapoved nam razodeva, kako je v Božjih očeh človeško življenje dragoceno, sveto in nedotakljivo. Nihče ne sme zaničevati življenja, ne svojega in ne drugih. Človek namreč v sebi nosi podobo Boga in je predmet njegove neskončne ljubezni, kakršnokoli je že stanje, v katerem je bil poklican v življenje.

 

Tudi žalitev in zaničevanje lahko ubijeta

V evangeljskem odlomku iz Matejevega evangelija, ki smo ga prebrali, Jezus spregovori o peti zapovedi na še bolj poglobljen način. Zatrdi, da je pred Božjo sodbo celo jeza do brata oblika uboja (glej Mt 5, 21-24). Zato bo apostol Janez zapisal: 'Kdor sovraži svojega brata, je ubijalec' (1 Jn 3,15). A Jezus se ne ustavi samo pri tem. In isti logiki doda, da tudi žalitev in zaničevanje lahko ubijeta.

 

Mi smo navajeni žaliti. Žalitev izrečemo, kakor da bi bila vdih. Jezus pa nam pravi, da žalitev ubija. Enako tudi zaničevanje, saj ubija dostojanstvo osebe. Prav bi bilo, da bi ta Jezusov nauk vstopil v naše misli in srce in bi pri sebi sklenili, da ne bomo nikoli več nikogar žalili.

Noben človeški zakonik ne izenačuje tako zelo različnih dejanj in jim dodeli isto stopnjo sodbe, kakor je to storil Jezus. V skladu s tem Jezus poziva, naj pustimo dar pred oltarjem, če se tam spomnimo, da ima naš brat kaj proti nam, ter gremo in se najprej spravimo z njim. Tudi mi, ko gremo k maši, bi morali imeti to držo sprave z osebami, s katerimi smo imeli težave, o katerih smo mislili slabo in smo jih užalili.

 

Brezbrižnost ubija

Kaj želi povedati Jezus, ko peto zapoved razširi do te točke? Človek ima plemenito življenje, zelo občutljivo, in ima skriti 'jaz', ki ni manj pomemben od njegovega fizičnega telesa. Da užalimo nedolžnost nekega otroka, je dovolj neprimeren izraz. Da ranimo neko žensko, je dovolj hladna gesta. Da se zlomi srce nekemu mladostniku, je dovolj odtegniti mu zaupanje. Da se uniči človeka, je dovolj, da se zanj ne zmenim. Brezbrižnost ubija. Je kakor če bi rekli 'Ti si zame mrtev', saj smo ga v svojem srcu že ubili. Ne ljubiti je prvi korak k ubijanju; in ne ubijati je prvi korak k ljubezni.

 

Ali sem varuh svojega brata?

Spomnimo se svetopisemskega primera o Kajnu in Abelu. Na začetku Svetega pisma imamo tisti grozen stavek, ki pride iz ust prvega ubijalca Kajna, potem ko ga Gospod vpraša, kje je njegov brat. Kajn odgovori: 'Ne vem. Sem mar jaz varuh svojega brata?' (1 Mz 4,9). Tako govorijo morilci: 'ne tiče se me', 'to je tvoja stvar' in podobno. Poskušajmo odgovoriti na vprašanje: Ali smo mi varuhi svojih bratov? Seveda smo. Smo varuhi drug drugega! To je pot življenja in pot ne-ubijanja.

 

Ne ubijati pomeni tudi odpustiti

Človeško življenje potrebuje ljubezen. Kaj je pristna ljubezen? Je tista, ki nam jo je pokazal Kristus, torej usmiljenje. Ljubezen, kjer ne moremo storiti drugače, je tista, ki odpušča, ki sprejme tistega, ki nam je storil hudo. Nihče med nami ne more preživeti brez usmiljenja, vsi potrebujemo odpuščanje. Če torej ubijati pomeni uničiti, odstraniti, odpraviti nekoga, 'ne ubijati' pomeni negovati, spoštovati, vključiti. In tudi odpustiti.

 

Delati dobro

Nihče se ne more slepiti in misliti, kako je v redu, ker ne dela ničesar slabega. Minerali ali rastline imajo ta način bivanja, ne pa človek. Od človeka se zahteva več. Treba je namreč delati dobro, kar čaka vse nas, vsakega na svoj način, kar nas do kraja naredi nas same. 'Ne ubijaj' je poziv k ljubezni in usmiljenju, je poziv k življenju v skladu z Gospodom Jezusom, ki je dal življenje za nas in je vstal za nas.

 

Poziv k ljubezni

On, Gospod, ki se je učlovečil in s tem posvetil naše življenje; On, ki ga je s svojim življenjem naredil za neprecenljivega; On, ki je 'začetnik življenja' (Apd 3,15), ki mu gre zahvala, da je vsak izmed nas Očetov dar. V Njem, v njegovi ljubezni, ki je močnejša od smrti, in z močjo Svetega Duha, ki nam ga daje Oče, lahko sprejmemo njegovo besedo 'Ne ubijaj' kot najpomembnejši in bistveni poziv, to je poziv k ljubezni.« (Papež Frančišek v katehezi med splošno avdienco na Trgu sv. Petra, 17.10.2018)

 

Kateheza: Zapoved 'Ne ubijaj!' je poziv k ljubezni

Papež: Sv. Ignacij Antiohijski, zgled pogumnega pričevanja