Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Počitniški teden - oratorij

Oratorij je počitniški enotedenski program za predšolske otroke. Združuje prijetno in ustvarjalno preživljanje prostega časa ter vzgojo za vrednote. Za otroke ves teden skrbijo animatorji (srednješolci, študenti) pod vodstvom voditelja (voditeljev).

Program oratorija se začenja zjutraj in končuje popoldne. Otroci se zjutraj zbirajo in pridružujejo živahni prosti igri z žogami, kolebnicami, kredami, badmintonom, balinčki ... Animatorji otroke vabijo k različnim skupinskim igram na prostem. Jutranja igra se konča z zvoncem, ki naznanja, da se oratorijski dan uradno pričenja, in sicer pod odrom s protokolom (petje himne, dvig zastave, vzkliki skupin). 

 

V dopoldanskem času si udeleženci najprej ogledajo zgodbo, ki jo zaigrajo animatorji. Ta je rdeča nit oratorija in govori o osebi, ob kateri se otroci učijo vrednot, ki si pomembne za življenje. Zgodbi sledijo kateheze, kjer otroci prek interakcijskih iger in dejavnosti v manjših skupinah poglabljajo vrednote, ki so jih spoznali v igri. Po katehezah se zberejo zunaj, kjer se odvija prosta igra z animatorji ali petje in ples. Nato je čas, ko se vse skupine zberemo in si podelijo spoznanja o delu v katehezah in pojejo. In že je tu čas za kosilo. Po njem so na vrsti raznovrstne delavnice, kjer otroci ustvarjajo iz gline, rišejo, pečejo, izdelujejo razne predmete, žgejo v les, prenavljajo staro pohištvo, se učijo novih spretnosti ali se odpravijo na obisk v kakšno podjetje, ustanovo … Po umirjenem delu v delavnicah sledi sprostitev z različnimi igrami (športnimi, vodnimi, miselnimi), ki skupino povezujejo in krepijo. Dva popoldneva pa sta na veliko veselje otrok namenjena daljšima igrama: lovu na skriti zaklad in veliki igri. Oratorijski dan se zaključi podobno, kot se je pričel s protokolom: vzkliki skupin, spust zastave in himna.

 

Oratorij se zaključi v soboto zvečer z zaključno prireditivjo, h kateri so povabljene družine otrok in prijatelji. Obiskovalci si ogledajo najlepše izseke iz igrice, daruje se sveta maša v zahvalo za ves teden, animatorjem in donatorjem se izreče zahvale, po vsem tem pa si starši lahko ogledajo razstavo izdelkov in fotografije ter filme, poklepetajo ob domačiih dobrotah ter zapojejo ob živi glasbi.

 

ORATORIJSKI DAN

 

7h 
PROGRAM za animatorje
7.30 
ZAJTRK za animatorje
8h    
ZBOR ANIMATORJEV: pregled dneva in tekočih obveznosti
9h
PRIHOD OTROK:  igre z otroki
9. 30 
PROTOKOL: vzkliki skupin, dvig zastave in himna, vzklik oratorija
9. 45 
DRAMSKA IGRA
10h
KATEHEZE
11h – 11.15 
zbor pred cerkvijo, petje pesmi
11. 35
PODELITEV SPOZNANJ posameznih skupin o katehezi
12h
KOSILO
12.30
igre pred cerkvijo
13h    
DELAVNICE: predstavitev delavnic, razdelitev v delavnice
14.15 
zbor pred cerkvijo
14.30 
ŠPORTNE IGRE
15.45 
zbor pred cerkvijo, razglasitev rezultatov iger
16h  
ZAKLJUČEK DNEVA - PROTOKOL:  vzkliki skupin, spust zastave in himna, vzklik oratorija
16.30 
REFLEKSIJA  za animatorje in pregled naslednjega dne, delo po delovnih skupinah
19h  
VEČERJA za animatorje
21.00
PROGRAM za animatorje pred cerkvijo (kdor želi)
Datoteka: