Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

19. dan: Krivo drevo se spreminja - Graditi dom

Ni odgovorov
urednik
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 days 9 hours od tega
Pridružen: 17.03.2010
Minili sta šele dve leti, odkar je Friderik prvič prišel v Krivo drevo. V tem kratkem času se je zgodilo veliko čudovitih sprememb. Zgradili so novo cerkev in jo blagoslovili v čast sv. Ignacija Lojolskega. Ta župnijska cerkev je pridobila kar štiri podružnice. Prva se je imenovala La Grand Traverse in je zaradi nenehnih napadov in nasilja tamkajšnjih poganov štela samo 19 vernikov. Druga je stala na Bobrovem otoku, v njej pa se je zbirala skupnost 55 vernih Indijancev. Severno je stala tretja, imenovana Manistik in je imela 33 vernikov. Četrta, imenovana Little Detroit, pa je štela še 26 vernikov.

Že na zunaj je bilo opaziti spremembe, ki jih je v te vasi prineslo misijonsko delovanje. V Krivem drevesu je stalo že 36 dodelanih hiš, veliko pa so jih še gradili. Tudi v podružnih vaseh so Indijanci začeli namesto svojih revnih kolib postavljati hišice. Možje, ki so se včasih ukvarjali samo z lovom in so veliko časa preživljali v brezdelju pred svojimi kočami, so postali pridni delavci. Obdelovali so svoje njive in na njih gojili koruzo, stročnice, krompir in bučke. Mlinov niso imeli, zato so koruzo mleli na roke in iz nje kuhali kašo. Gojili so perutnino in svinje. Tu in tam si lahko v vasi opazil kravo. Imeli so tudi konje, a so jih uporabljali le za ježo. Poti so bile namreč še preslabe, da bi bilo mogoče uporabljati vozove, polja pa so ležala na krčevinah in so bila še pretrda ter neočiščena korenin, da bi jih lahko orali. Ženske so z veliko spretnostjo izdelovale oblačila. Znale so lepo ustrojiti kože srn in jelenov ter iz njih izdelovati čevlje.

Šolo je obiskovalo okoli 40 dečkov in deklic. Učili so se branja, pisanja in računanja. Friderik je opazil, da so nekateri med njimi zelo nadarjeni. Hitro so se učili in si vse dobro zapomnili. Posebno radi so imeli ure verouka. Z odprtimi usti so poslušali svetopisemske zgodbe. Še raje so prepevali duhovne pesmi. Friderik je v jeziku Otavanov napisal in natisnil knjigo z molitvami, duhovnimi pesmimi ter poučno vsebino. Indijanci so knjigo sprejeli z navdušenjem. Pogosto so jo nosili s sabo in jo prebirali. Friderik je ob večerih, ko je šel mimo njihov hiš, pogosto slišal prepevanje ali glasno molitev družine. »To je sprememba desnice Najvišjega,« je hvaležno premišljeval sam pri sebi.

Friderik je začel svoje vernike pripravljati na zakrament svete birme. O tem slovesnem dogodku je v svojem poročilo Leopoldinini družbi na Dunaju takole poročal: »Sto štirideset svojih Indijancev sem pripravil za sveto birmo, ki so jo slovesno in spodbudno sprejeli 5. avgusta. Ni mogoče popisati prisrčnega veselja, ki so ga razodevali dobri domorodci, ko so videli, da se njihov Veliki oče bliža vasi. Vsi so se zbrali na bregu jezera ter se postavili v dve vrsti – v eno vrsto moški, v drugo pa ženske z otroki. Moški so s puškami trikrat ustrelili v pozdrav. Ti nehlinjeni izrazi veselja teh njegovih najboljših otrok so mojega pobožnega škofa zelo ganili. Dal nam je svoj apostolski blagoslov in je potem z ljubko potrpežljivostjo slehernemu posebej podal roko, kar je bilo za Indijance posebno znamenje prijateljstva in naklonjenosti. Potem smo ga v procesiji peljali v cerkev, kjer je po opravljeni molitvi pred svetim Rešnjim telesom nagovoril Indijance tako ganljivo, da so jim njegove besede segle globoko v srce.«

Friderik je tako s svojo misijonsko dejavnostjo pomagal Indijancem graditi dom. Tudi mi hrepenimo po domu in smo poklicani, da ga skupaj ustvarjamo. Kako? Podobno kot Friderikove Indijance tudi nas povezuje skupno delo, skrb za hrano, obleko in urejenost doma, medsebojna pomoč, skupna molitev in praznovanje. Nič posebnega. A vendar počnemo to, kar je trideset let počela Božja izbranka in Odrešenikova mati. Naj nam njena priprošnja pomaga, da bomo z veseljem in gorečnostjo ustvarjali dom v naših družinah in skupnostih.

Naloga: Zmolite molitev Oče naš, da bi dom med vami vedno bolj rasel.